Talno ogrevanje

Talno gretje je sistem ogrevanja, kjer voda kroži po ceveh, ki so vgrajena v tla. Toplota talnega sistema se prenese na talno konstrukcijo, tako celotna tla delujejo kot grelno telo.

Talno gretje postaja vedno bolj pogost in priljubljen sistem ogrevanja. Uporablja se za samostojno ogrevanje, tako stanovanjskih hiš, kot tudi javnih objektov.

Talno gretje ima mnoge dobre lastnosti in prednosti pred klasičnimi sistemi ogrevanja.

Pozitivna lastnost sistema je, da se segret zrak enakomerno razporedi po prostoru, zaradi velike ogrevalne površine. Tla oddajajo toploto zraku s sevanjem, zrak se segreje in dviga ter razporedi po vsem prostoru. Izkoristek talnega gretja je od 50 do 80 %, v primerjavi z radiatorskim sistemom, ki je 30%. Stroški ogrevanja zaradi učinkovitosti sistema so nižji za 6 do 12 %. Poleg tega se pri uporabi talnega gretja znižajo izgube energije med zračenjem, v primerjavi z uporabo klasičnih sistemov.

Poleg boljših energijskih učinkov, pa se v prostoru zviša tudi bivalna kvaliteta. Prah se v prostoru, kjer je nameščeno talno gretje manj dviga in kroži, saj se počasi giblje tudi ogret zrak v prostoru. Zrak v prostoru se tudi manj izsušuje, zato je relativna vlaga višja. Zrak se manj izsušuje, zaradi nižje temperature vode v talnem sistemu. Temperatura tal se zaradi talnega gretja giblje med 20° C in 29° C, kar je ugodno saj je najvišja priporočena temperatura bivalnega okolja 25° C in najnižja nekje 21° C.

Talno gretje pa je učinkovito tudi iz estetskega vidika, saj v prostoru ni vidinih neokusnih grelnih naprav.

Želite pridobiti ugodno ponudbo? Pokličite nas na 040 422 157 ali nam pošljite povpraševanje >